Hvordan vasker du din bil uden at skade miljøet?
Bilvask kræver en del vand og sæbe, og det er ikke godt for miljøet, når det render ud i kloaken – så hvad skal du overveje, inden du kaster dig over bilvasken, hvis du vil værne om naturen?
De fleste mennesker får ofte et af de her 3 billeder i hovedet, når de tænker bilvask: Reklamer med storbarmede kvinder med langt lyst hår og meget lidt tøj på, som står og vasker bilen, imens de bliver mere og mere våde. En ditto reklame med ældre mænd, der gør grin med den første situation eller den tredje og sidste om familiefaren, der troligt hver søndag kører ned på benzintanken for at vaske bilen, så den er klar til om mandagen, når han skal på arbejde.
Sådan ser virkeligheden næppe ud, og i dag er der også et langt større udbud af bilvask. Flere tilbyder endda en vask, der er mere miljøvenlig end den traditionelle manuelle bilvask, der ofte bruger 100-300 liter vand og efterlader bilen ikke alene med kalkpletter, men også med ridser i lakken.
Økologisk nanoteknologisk bilvask
I dag er det muligt at få din bil vasket uden, at der bruges så meget som en deciliter vand. Samtidig er metoden skånsom over for såvel bilen og miljøet, og den efterlader din bil skinnende ren.
Det er en ny nanoteknologi, der gør ovenstående muligt, og teknologien indeholder også voks, som efterlader din bil skinnende og fri for kalkpletter.
Få dampet din bil hjemme
En anden mulighed for en miljøvenlig bilvask er at få dampet bilen. Både inden- og udendørs. Det er en miljøvenlig løsning, der ved hjælp af damp renser din bil, og der bruges kun 3 liter vand til opgaven. Det er både bilens hynder og gulv, der får en omgang, ligesom bilen støvsuges og får en efterfølgende behandling på alle flader med en microfiberklud. Udvendigt vaskes bilen inkl. fælger og vinduer, og de tørres alle af med en microfiberklud.
Det er muligt at få det udført hjemme, så du slipper for at køre ned til en vaskehal. Du kan bestille den tid, der passer dig bedst, og en time senere har du en nyvasket bil.
Vask bilen i en vaskehal frem for hjemme
Hvis du ønsker at tage hensyn til miljøet, bør du få din bil vasket i en vaskehal af professionelle, og dét af flere årsager. En almindelig manuel bilvask bruger et sted mellem 100-300 liter rent drikkevand – til sammenligning benytter en vaskehal sig af 35-70 liter, da vandet bliver renset undervejs i et rensningsanlæg og derefter genanvendt.
Udover at der spares på vores drikkevand, er der andre gode grunde til at benytte sig af en vaskehal, hvis du vil sikre dig en miljøvenlig bilvask. Når du vasker din bil hjemme, kommer der snavs, olie og andre kemikalier i vandet og det bliver ledt direkte ned i grundvandet – i en vaskehal bliver det opsamlet og håndteret korrekt.
Svanemærket bilvask
En af de muligheder du har for at sikre dig, at din bilvask er miljøvenlig, er at vælge en vaskehal, som er svanemærket. Svanemærket betyder, at bruges mindre vand, at det renses og genanvendes og at vandet er fri for miljøforstyrende ingredienser, inden det bliver sendt videre til rensningsanlægget.
For at få lov til at bruge Svanemærket, stilles der flere krav til blandt andet den sæbe, der bliver brugt til at vaske bilen. Vaskemidlet skal være uden skadelige flourstoffer og andre skadelige hormonforstyrrende stoffer, og samtidig skal en del af ingredienserne i sæben været svanemærket.
Kilde: Ecolabel.dk
Vask din bil hjemme
Hvis du vælger forsat at vaske din bil hjemme, til trods for at det er mindre miljøvenligt end i vaskehallen, er der stadig flere ting du kan gøre for at mindske aftrykket på miljøet mest muligt.
Det første er at vælge en miljøvenlig sæbe og indstille dig på at bruge knofedt i stedet for vandslangen. Der findes også produkter, der ikke kræver vand, men som opløser fedt og snavs; skyllefri shampoo skal tørres af med en klud i stedet for at have en tur med vandslangen.
Hvis det er muligt, så vask din bil på en græsplæne, så vandet ikke ledes ned i kloakken og ud i vandløb, åer og andre vådområder til skade for dyr og fisk. Husk, at der vil være mange rester af snavs, olie, benzin og udstødningsgas, der sammen med vandet vil ende i naturen. Hvis du vasker din bil i indkørslen, ender vandet i kloakken, da vandet ikke kan trænge ned i jorden.
Umiddelbart kan det virke billigere at vaske bilen selv og give den voks efterfølgende, men hvis man beregner alt fra tid til prisen på de forskellige produkter og hvad det koster på vandregningen, er der næppe den store forskel.
Er det ulovligt at vaske bilen i indkørslen?
Det er på nuværende tidspunkt ikke ulovligt at vaske bilen hjemme, men det anbefales af miljømæssige årsager, at det gøres i en vaskehal af professionelle. Da mange – også kommunerne – er opmærksomme på, at en bilvask i indkørslen kan medføre, at tungmetaller ender i grundvandet, kan der være lokale områder, hvor man er nødt til at tage ekstra hensyn til naturen, og dermed har valgt at gøre bilvask ulovligt – her henviser man til at tage hensyn og benytte sig af vaskehallerne.
Hvordan vasker du din bil?
Nogle mener, at en vask i en vaskehal ikke vasker bilen grundigt nok, og at det derfor er nødvendigt selv at vaske den en eller to gange om året for at sikre sig, at den bliver helt ren.
Din bil vil bliver skinnende ren, hvis du følger nedenstående metode:
Traditionel manuel bilvask trin for trin
1) Start med at spule bilen grundigt med vandslangen. Du kan også benytte en højtryksrenser, men vær forsigtig.
2) Sæb bilen ind i sæbevand og lad det sidde et par minutter. Skyl grundig efter, og kig efter om du har overset nogle områder.
3) Vask bilen med hånden. Tag et lille område af gangen og vær forsigtig. Skift vandet ofte.
4) Giv bilen endnu en omgang med vandslangen, og se efter, om du har overset et område.
5) Tør efter med en mikrofiberklud.